U bent hier

Inkomsten

Op de grond zittende baby met wit spaarvarken

Uurvergoeding gastouder

Kids First hanteert geen vast uurtarief voor de gastouder. U bepaalt zelf, eventueel in overleg met de ouder, het uurtarief. Bij gastouderopvang in het huis van de gastouder adviseert Kids First een uurtarief van minimaal
€ 4,75. Bij gastouderopvang in huis van de ouder is wettelijk bepaald dat het uurtarief minimaal het wettelijk minimumloon inclusief vakantiegeld moet bedragen.

Als gastouder bent u niet in loondienst. U moet zelf belasting afdragen over uw inkomsten. De uurvergoeding is een belastbaar inkomen, dat u jaarlijks op uw aangifte inkomstenbelasting moet opgeven.

Bonus voor aanleveren vraaggezin

Bij Kids First Gastouderopvang kan iedere gastouder een bonus van € 59,00 verdienen voor het aanbrengen van een gezin dat een contract met Kids First wil afsluiten. De bonusregeling geldt ook voor een gastouder die nog niet met Kids First heeft samengewerkt. U kunt zelf bepalen wat u met dit geld gaat doen! U kunt het gebruiken voor het volgen van een EHBO-cursus, een workshop, maar uiteraard ook gewoon zelf (of samen met uw gezin) aan iets leuks besteden. De voorwaarden hiervoor vindt u in het informatiepakket.

De gastouder als zelfstandig ondernemer

Gastouders die veel gastkinderen opvangen en daarmee een hoger inkomen verwerven, kunnen overwegen zelfstandig ondernemer te worden. Op die manier heeft u recht op belastingvoordeel. Maar lang niet elke gastouder wordt door de Belastingdienst als zelfstandig ondernemer erkend. Doorslaggevend voor het ondernemerschap zijn o.a. de volgende criteria:

 • Hoe zelfstandig bent u als ondernemer?
  Een gastouder dient aan te tonen dat zij zelf kan bepalen hoe zij haar opvangplek inricht en haar werkzaamheden uitvoert.
 • Hoeveel tijd uren werkt u?
  Een gastouder moet minimaal 1225 uur per jaar werken ongeacht het aantal kinderen dat wordt opgevangen.
 • Hoeveel opdrachtgevers heeft u?
  Een gastouder moet minimaal drie vraaggezinnen hebben.
 • Hoe maakt u reclame?
  Een gastouder moet kenbaar maken dat zij als gastouder opvang aanbiedt. Dit kan bijv. door een eigen website, het maken van reclame en een naambordje.
 • Loopt u “ondernemersrisico”?
  Een gastouder moet debiteurenrisico lopen. Bij gastouderopvang via Kids First is hiervan sprake. Dit is ook vastgelegd in de overeenkomst tussen Kids First en de gastouder. 

 
De Belastingdienst neemt een beslissing die afhangt van uw persoonlijke situatie. Wij adviseren u dan ook om contact op te nemen met de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.